Wil jij Stewardess worden?

Stewardess worden met Nextlevel

Een stewardess, ook wel een cabin crew - of flight attendant genoemd, is het cabinepersoneel dat tijdens een vlucht voor passagiers zorgt. Stewardess worden opgeleid om passagiers op verschillende manieren te helpen, zoals met eten en drinken, veiligheidsdemonstraties, cabinecontroles en noodgevallen tijdens de vlucht. Daarnaast zijn zij aanspreekpunt in het vliegtuig voor vragen, klachten en veiligheid. Stewardessen zijn ook verantwoordelijk voor het comfort van de passagier door ervoor te zorgen dat de omgeving aan boord aangenaam is. Het mooie van een stewardess worden is dat je vaak aan het reizen bent, altijd in contact bent met mensen en nog beter; je gaat echt heel veel van de wereld zien! Voor veel mede-stewardessen is het zien van de wereld een van de voornaamste reden om een stewardess te worden. Wil jij ook de Cabin Crew Training volgen?

Wat zijn de vereisten om stewardess te worden?

Niet iedereen kan zomaar stewardess worden, je moet namelijk voldoen aan een aantal eisen. De eisen om stewardess te worden zijn niet heel streng, maar wel veel. Normaal gesproken dien je:

 • Minimaal 18 jaar te zijn
 • In het bezit van een MBO-3 opleiding
 • De Engelse en Nederlandse taal te spreken
 • Max. 1 uur reistijd van Schiphol
 • Tussen de 1.60 meter – 1.90 meter
 • Sterkte maximaal -5/+5
 • In bezit van een zwemdiploma

Maar per luchtvaartmaatschappij of type vluchten (denk aan lange overzeese vluchten) kunnen ook weer andere, strengere eisen gelden. Zoals hogere leeftijdsgrens, dien je meer talen te spreken en een hogere opleiding te hebben genoten of relevantere werkervaring.
Zo dien je bij de KLM bijvoorbeeld minimaal 21 jaar te zijn met havo/mbo niveau 4 diploma.

Cabin Crew Attestation, wat is dat?

Als je de basisopleiding haalt, mag een erkende opleidingsinstelling zoals NextLevel Cabin Crew, een attest afgeven na het succesvol behalen van de basisopleiding. Lang niet alle opleidingsinstellingen krijgen deze bevoegdheid om attesten af te mogen geven. Deze Cabin Crew Attestation bevoegdheid wordt vervolgens afgegeven, aan de opleidingsinstellingen, door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).  Het doel van de basisopleiding is om je vertrouwd te geraken met de luchtvaart, je voldoende kennis opdoet en basisvaardigheden onder de knie krijgt. Het attest geldt voor onbepaalde tijd, tenzij iemand meer dan 60 maanden niet actief is als lid van het cabinepersoneel of het attest geschorst of ingetrokken is.

5 tips om succesvolle Stewardess te worden

Stewardessen zijn een van de belangrijkste mensen aan boord van een vliegtuig. Ze hebben het directe en eerste contact met de passagiers, staan voor passagiers klaar, zorgen voor eten en drinken, zorgen voor de veiligheid aan boord en handhaven de orde. Met al deze verantwoordelijkheden is er geen ruimte voor fouten.

Kwaliteiten van een succesvolle stewardess:

 • Geduld: Stewardessen moeten geduld hebben met passagiers die hen vragen stellen of verzoeken doen. Ze moeten ook geduld hebben met bemanningsleden als ze iets moeten doen;
 • Rustige houding: Een kalme houding is essentieel voor mensen in hostessfuncties, inclusief stewardessen. Op het moment jij gestrest, bang of onverschillig wordt, breng je dit ook over op de passagiers;
 • Vriendelijk en betrouwbaar zijn. Als je een stewardess wilt zijn, moet je over een vriendelijk en behulpzaam karakter bezitten. Als jij betrouwbaar en representatief overkomt dwing je respect en vertrouwen af;
 • Eerlijkheid: Eerlijkheid is een integraal onderdeel van elke hostessfunctie, vooral in de lucht.
 • Empathie: Ook wel inlevingsvermogen genoemd. Goed kunnen luisteren naar de passagier en inleven in deze persoon door goed te luisteren en te begrijpen waar de passagier mee zit.

Inschrijven voor onze stewardess opleiding?

Heb jij het in je, wil jij de wereld verkennen en dolgraag in contact zijn met passagiers? Ontdek de stewardess in jou en kies voor een stewardess opleiding bij NextLevel Cabin Crew. Krijg veel praktijkervaring, ingangen bij grote luchtvaartmaatschappijen en hulp bij het vinden van een stage of werk in de luchtvaartdienstverlening. Benieuwd naar het leven van een stewardess? Meld je aan voor onze gratis infosessies!

NextLevel Cabin Crew logo
Heb je een vraag? Stel gerust!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram